articol, Tincu Niculina, a XII-a B

 

Perioada liceului este definitorie în conturarea unui viitor de succes. Activitățile extra curriculare sunt esențiale în acești ani de dezvoltare. Cu ajutorul lor putem să aplicăm baza teoretică dobândită în orele de curs și să știm ce vom fi când creștem.

Clubul de robotică ,,aiSalvi” a avut un impact masiv în alegerea mea pentru studiile precedente liceului și, implicit, domeniul în care vreau să activez profesional. Totul a început ca un proiect în cadrul concursului internațional ,,Science on Stage Europe”, desfășurat între anii 2017- 2019. Echipa noastră s-a calificat la faza internațională, alături de alte echipe din Germania, Spania, Italia, Portugalia etc. ,,Mănușa magică” încorporează un set de cinci senzori diverși: de lumină, de umiditate, de magnetism, de mișcare și de temperatură, cu utilizare predominantă în detectarea valorilor mediului înconjurător. Echipele din Spania și Portugalia erau cele colaboratoare cu noi, adică am interschimbat proiectele cu scopul obținerii unui feedback( care ne-a ajutat în dezvoltarea și perfecționarea proiectului final). În momentul actual, toată activitatea din cadrul concursului e înregistrată într-o revistă internațională, editată de organizatori.

Pentru a ne promova echipa, noi ne-am înscris și la un concurs numit ,,Competiția Națională Arduino”, organizată de ADFABER și promovată de BOSCH, în anul 2018. ,,Manușa magică” s-a poziționat pe locul al III-lea. Pe lângă experiența unui alt concurs, care a contribuit în continuare la dezvoltarea mănușii, noi am reușit să ne facem cunoscuți și să vorbim cu persoane atestate în domeniul roboticii. Elevii implicați au putut vizita clădirea principală Bosch din Cluj Napoca. Aici am văzut că o idee simplă reprezintă un proiect in viitor prin muncă și dedicare.

Privind retrospectiv nu îmi imaginez viața de liceu fără această echipă. Aici am putut, atât să văd că teoria din clasă are aplicație în viața de zi de zi, cât și să lucrez într-o echipă, care azi îmi sunt colegii de clasă, poate mâine colegii de lucru. Este important să îmi aleg un domeniu de viitor, dar care să coincidă ,totodată, cu pasiunile mele pentru că muncă fără dedicație e ca și o visare cu ochii deschiși. În acești ani, am învățat că fiecare om excelează într-un domeniu și am ce sa învăț de la ei. De asemenea, am învățat să îmi promovez munca și să îmi asum lucrările. Aceste caracteristici le consider esențiale pentru viitorul personal și mă bucur că le-am învățat acum.