Portret de CeNeISt
Undeva în apropiere de centrul vechi al orașului Satu Mare, la numărul 4 de pe strada Ioan Slavici, vei fi primit cu veselie și căldură în sălașul CeNeIȘtilor. Sunt două clădiri vechi, una de la sfârșit de secol 19, cealaltă de la început de secol 20, ce au adăpostit de aproape un veac și jumătate zeci de mii se suflete de adolescenți, le-au oferit locul, timpul, oamenii care să-i ajute să ajungă oameni mari. Numele apreciatului scriitor ardelean l-a primit Colegiul Național în 1991, atunci când Liceul Industrial nr. 6 devenea Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, pentru ca în 1996, prin fuzionarea cu Școala Normală, să devină Colegiu. Schimbarea de mileniu îi aduce școlii numele actual, Colegiul Național „Ioan Slavici”, ca recunoaștere a valorii educative și culturale.
Portret de CeNeISt?! Ce e acela un CeNeISt? CeNeISt e fiecare elev, fiecare profesor și fiecare fost elev-actual profesor al Colegiului Național „Ioan Slavici” (pentru că sunt mulți cei care au dorit să se întoarcă la școala lor, ca dascăli, de această dată). Cuvântul e deja unul cu tradiție, a ajuns și el la vârsta adolescenței/a împlinit 14 ani, și îl vei auzi de pe buzele tuturor, îl vei zări tipărit în fiecare a doua săptămână în Info Slavici, buletinul informativ al colegiului, și îți va atrage atenția și în pauze, din undele radioului care ne umple de energie și ne ajută să ne amintim refrenul imnului nostru: Știm, putem, pentru că vrem / Aici cu toții CeNeIȘti suntem, / Putem și asta vom dovedi, / Lumea toată a noastră va fi!
Știi deja că avem un post de radio, un buletin informativ bilunar și un imn (cel mai bun din județul nostru), dar lista continuă și iar continuă. Să îți spunem despre Muguri, revista în limba română care apare de mai bine de 50 de ani, despre English My Love, revista în limba engleză care a împlinit de curând 20 de ani, și despre monografia școlii, o carte impresionantă apărută în anul 2017, care a reușit să cuprindă în 420 de pagini o istorie ce străbătuse deja 175 de ani.
Consiliul elevilor al CNIS a dat în ultimii ani președinți, vicepreședinți și secretari de Consiliu Județean al Elevilor. Voluntarii ne sunt numeroși, și inițiază și se implică în campanii de tot felul, pe parcursul întregului an, iar EcoCeNeIȘtii ne amintesc mereu că acest „palid punct albastru” e singura noastră casă și că trebuie să avem grijă de ea. Dacă tot am adus vorba de EcoCeNeIȘti, îți spunem și că în 2005 eram primul liceu din Satu Mare care devenea Eco Școală, și că de atunci colectăm selectiv, reciclăm, economisim, refolosim, ne implicăm în campanii de protejare a mediului, și, pas cu pas, am transformat curtea școlii într-un parc ce ne încântă simțurile și ne mângâie inimile.
Primul nostru proiect european, cu durata de trei ani, s-a încheiat în 2009, și ne-a lăsat moștenire The Clumsy Club, club de film și fotografie care a câștigat premiul I la faza județeană a campaniei antidrog organizată de CPECA trei ani la rând. Corul de fete Adagio, fondat în 1994, continuă să încânte publicul sătmărean, românesc și european.
Ți-am povestit o mulțime, dar nu ți-am spus cât de prieteni suntem cu cartea. Și nu ne referim aici la biblioteca noastră, care are peste 30 000 de volume, ci la cei aproximativ 15-20 de participanți la fazele naționale ale olimpiadelor din fiecare an, la cei aproape 100% dintre absolvenții noștri care promovează Bacalaureatul și își continuă studiile, la numeroșii elevi de la profilurile bilingve (și nu numai) care obțin certificate Cambridge (FCE și CAE) în cadrul Centrului închis de examinare Cambridge care funcționează la CNIS de mai bine de 13 ani, dar și la profesori, mulți dintre ei cu gradul didactic I, cinci fiind deja Doctori în diverse discipline. Și încă ceva: suntem pe primul loc în opțiunile elevilor de clasa a VIII-a din județul Satu Mare de foarte mulți ani.
Îi așteptăm cu drag în timp ce lansăm încet în lume o nouă promoție de CeNeIȘti. Vrem să descoperim și împreună cu ei că din Succesul Leilor, Ambiția Visătorilor și Inteligența Câștigătorilor rezultă Invincibilii.