Corul de fete „Adagio” a luat fiinţă în anul 1993, fiind alcătuit din elevele Şcolii pedagogice „Ioan Slavici” din Satu Mare şi beneficiind de coordonarea profesorului Ioan Petrovici. Din anul 1994, funcţionează sub bagheta dirijorilor Ileana şi Ioan Petrovici, în cadrul Asociaţiei corale Adagio cu personalitate juridică.
În momentul de faţă, corul „Adagio” este format din 50 de membre, eleve ale „Colegiului Ioan Slavici” şi absolvente învăţătoare, având vârste cuprinse între 16-25 ani.
De la înfiinţare, corul a participat la mai multe întâlniri cu formaţii similare în cadrul unor concerte comune în oraşele Satu Mare, Baia Mare, Deva, Zalău, Târgu Jiu; dar şi în cadrul unor festivaluri corale la Satu Mare, Zalău, Deva, Braşov, cu participarea şi a altor formaţii din ţară şi din străinătate- Ungaria, Ucraina, Moldova, Iugoslavia, Germania, Elveţia, Franţa, Canada, SUA. Corul „Adagio” a susţinut concerte în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele muzicale sătmărene”, organizat de Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, şi concerte religioase în marile catedrale din Satu Mare, Baia Mare, Suceava, Deva, Curtea de Argeş. A realizat mai multe înregistrări radio şi video la televiziunea locală şi naţională.
În anul 1994, alături de alte coruri sătmărene precum „Gaudeamus” şi „Excelsior”, corul „Adagio” participă la formarea „Asociaţiei Române de Cânt Coral”.
În anul 1996, corul a fost primit, împreună cu „Asociaţia Română de Cânt Coral” în Asociaţia internaţională „A Coeur Joie”. Au participat la numeroase festivaluri, întâlniri corale şi concerte, atât în ţară cât şi în Ungaria, Ucraina, Moldova, Germania, Austria, Franţa, Elveţia.
În vara anului 1997, între 27-30 august, are loc prima ediţie a Festivalul Coral Internaţional „Samfest”, organizat de soţii Ioan şi Ileana Petrovici; având drept scop promovarea artei corale româneşti şi universale, ca un valoros schimb de experienţă între diferite şcoli de dirijat, corelarea unor emulaţii interpretative prin cunoaşterea reciprocă a iubitorilor acestui gen, de perfectare a unor schimburi reciproce culturale atât între formaţiile din ţară cât şi cu cele din străinătate, făcând totodată o bună propagandă şcolii corale româneşti prin inserarea acestei manifestări în calendarul oficial al Asociaţiei corale „A Coeur Joie International” şi promovat în peste 83 de ţări membre ale Asociaţiei Mondiale Corale.
Festivalul a depăşit caracterul clasic al vechilor festivaluri corale deoarece s-a realizat o altă structură a acesteia, care a cuprins pe lângă concerte individuale şi învăţarea de repertorii comune, familiarizarea cu diferite stiluri de dirijat, un schimb util de informaţii utile între membrii paricipanţi, corişti şi dirijori.
Începând cu anul 1998, s-a născut o colaborare strânsă, fructuoasă între ansamblul coral „Adagio” şi orchestra simfonică a Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare.
În luna martie 2000, corul a lansat primul său compact disc, moment marcat şi în presa locală:
„Am avut plăcerea să asist la o recentă reîntâlnire, în sala Filarmonicii, a corului „Adagio” cu publicul său şi chiar să o prefaţez parţial. Măiestria şi expresivitatea au fost într-adevăr, dintru început, scopuri şi caracteristici esenţiale ale acestui ansamblu feminin a capella. O reîntâlnire sărbătorească de fapt, prilejuită de lansarea primului compact disc al ansamblului, realizat de studioul sătmărean Sendus. Discul cuprinde 12 piese religioase şi laice, din care 8 sunt prelucrări sau armonizări ale domnului Ioan Petrovici. Câteva din aceste bucăţi s-au regăsit şi în programul amplu, în două părţi, susţinut de această harnică, talentată şi agreabilă formaţie a celui mai muzical dintre colegiile judeţului. Un program frumos, gândit şi executat cu seriozitate şi rigoare, dar şi cu antrenament spirit ludic. Cum e firesc, un asemenea moment îndeamnă la bilanţuri şi evaluări. Dat fiind faptul că formaţia este nevoită, prin forţa împrejurărilor, să se împrospăteze anual, menţinându-şi în acelaşi timp continuitatea, e de observat în primul rând că în cei 8 ani de activitate ea a „rulat” peste 300 de coriste. Munca intensă şi de calitate au impus-o în multe, foarte multe întâlniri şi confruntări locale, zonale, naţionale şi internaţionale, care i-au adus recunoaşteri, elogii şi premii importante. Prin cei doi neobosiţi animatori ai săi, „Adagio” s-a ilustrat şi ca organizator şi gazdă a unor colocvii şi ateliere muzicale substanţiale, cu participarea unor trupe din ţară şi de peste hotare. Pe de altă parte, formaţia a onorat o seamă de invitaţii din afara graniţelor noastre. Cu totul remarcabilă a fost prezenţa ei repetată alături de Filarmonica „Dinu Lipatti” şi de binecunoscuţi solişti şi dirijori de la Opera din Timişoara. Sunt de menţionat, de asemenea, colaborările în concerte publice cu ansambluri similare din Braşov („Astra”), Zalău şi, în mod deosebit, prezentarea, împreună cu orchestra de cameră a Filarmonicii sătmărene, a două premiere: „Concertul nr.2” de Gavriil Musicescu şi „Missa” de Leo Delibes. Lansarea primului ei disc reprezintă un moment bilanţier fericit. Căci, cum s-a mai spus, e vorba de un disc proaspăt, suav, cu unele imperfecţiuni artistice, probabil, dar vrednic de luat în seamă, de procurat şi de difuzat. Pentru că el este fără îndoială, un bun cultural de folosinţă îndelungată.”
În vara anului 2000, Asociaţia corală „Adagio” organizează a doua ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Samfest”, în perioada 16-20 august. Participă coruri din Elveţia, Satu Mare, Brăila, Piteşti, Tăşnad, Oradea.
În anul 2001, corul „Adagio” a participat la un turneu de cinci concerte în Franţa. Dintre locurile unde au concertat amintim localitatea Bourg-en-Bresse, unde au fost invitaţi de către dirijoarea franceză Elisabeth Gouthard, în oraşele Strassbourg şi Munchen, unde au concertat în cadrul unei festivităţi organizate de graficianul Geo Goidaci. În Elveţia au susţinut două concerte, iar în Alpi au cântat într-o biserică romano-catolică. În luna septembrie a aceluiași an, un grup de 33 de membri ai corului „Adagio” a participat la Festivalul European Coral pentru Tineret „Eurotreff” din Wolfenbuttel. Cu ocazia acestui festival s-au întâlnit coruri din şaptesprezece ţări.
Cu ocazia Festivalului coral „Samfest” din perioada 16-21 august 2003, corul „Adagio” concertează în deschiderea festivă a festivalului alături de celelalte două coruri sătmărene participante la festival, „Gaudeamus” şi „Excelsior”, interpretând lucrări din muzica universală şi folclorul românesc.
Din iarna anului 2004, corul susține un turneu de concerte în Austria, Germania, Franţa, Elveţia (Mannheim, Paris, Sisteron, Gap, Strasbourg, Salzburg, etc.) din perioada 21 iulie-10 august.
În anul 2005, corul îşi continuă activitatea, întinerindu-şi membrii, şi muncind din greu. Ocazii de a-şi demonstra valoarea apar în primăvara anului 2005, când participă la „Concursul naţional de muzică, coruri de cameră licee” faza zonală din Zalău, şi ia Premiu I, participând astfel la etapa naţională a „Concursului Naţional Coral” din Brăila, unde câştigă Premiul III.
În vara anului 2005, corul „Adagio” este invitat să participe la „Festivalul Coral Internaţional Braşov” din perioada 14-21 august, alături de coruri din ţară, din Braşov, Piteşti, Vaslui, Iaşi, Focşani, Brăila, Sighişoara, Bucureşti; şi coruri de peste hotare, din Spania, Franţa, Elveţia, Anglia şi Canada.
În perioada 16-20 august 2006, corul ,,Adagio” organizează a IV-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Samfest”, la care participă coruri sătmărene, precum: Corul „Excelsior”, Corul „Gaudeamus”, Corul mixt al Catedralei Catolice şi Grupul Vocal Cameral „Artemis”; alături de coruri din ţară precum: Corul de Cameră „Astra” din Braşov, Corala „Camerata Sânziana” din Piteşti, Corul „Vox Animi” al Bisericii Ortodoxe din Sighişoara, Ansamblul „Valurile Dunării” Brăila, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman; şi coruri din străinătate: „Les amis de la Cote” din Elveţia.
În luna aprilie a anului 2007, corul „Adagio” participă la Concursul naţional de muzică, coruri de cameră licee, faza zonală din Cluj-Napoca, şi ia Premiul I, participând astfel la etapa naţională din Iaşi, unde câştigă Premiul IV.
De-a lungul existenței sale, Corul „Adagio” a susţinut de nenumărate ori concerte cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paște la Catedrala Greco-catolică „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, la Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” și la Biserica ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului”.
În 2013, corul „Adagio” a sărbătorit 20 de ani de activitate, moment marcat în cadrul unui concert memorabil ce a avut loc pe 26 octombrie, în sala Filarmonicii din Satu Mare, având ca invitați Cvartetul Quator din Franța și corul Astra din Brașov dirijat de prof. dr. Ioan Oarcea, președintele Asociației române de Cânt Coral.
De-a lungul anilor, corul a avut în compoziția sa peste 450 de membri care au făcut cinste Școlii sătmărene, tradițiilor corale românești, cât și țării, fiind un ambasador remarcabil și competent în ceea ce a fost și va fi permanenta preocupare a dirijorilor și a fetelor de a schimba în bine percepția străină despre români și România, și a făcut-o cu demnitate și eleganță.
Dirijorii, profesorii Ileana şi Ioan Petrovici, sunt absolvenţi ai Facultăţii de Muzică din Târgu Mureş- promoţia 1972- şi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secţia de muzicologie- pedagogie- dirijat coral, afirmându-se în viaţa muzicală românească printr-o activitate profesională foarte bună, dirijând mai multe coruri de copii în Satu Mare, dar şi în judeţ- Corul mixt din comuna Medieşu Aurit.
În prezent, sunt profesori de pedagogie muzicală şi dirijat coral la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare, unde desfăşoară o activitate bogată, cu rezultate remarcabile.
Despre fondarea şi naşterea corului „Adagio” dirijorul corului, domnul profesor Ioan Petrovici spune:
„În anul 1993, un grup de fete de la Liceul „Ioan Slavici” au fost invitate să cânte la hramul bisericii din Doba, de către părintele Taşnadi, a cărei fiică era elevă la noi la şcoală şi care tocmai îşi sărbătorea majoratul. Am format un grup de 23 de fete cu care am pregătit câteva răspunsuri din Liturghia Ortodoxă şi atunci când am cântat la liturghie ne-am dat seama că putem face mult mai mult. În primăvara anului 1994, am venit cu ideea să se facă o excursie la mănăstirile din Oltenia. Am transcris toată liturghia şi urma să o cântăm la biserica din Govora. În cele trei zile cât am vizitat mănăstirile, ne-am cazat la Căciulata. În sâmbăta dinaintea liturghiei n-am apucat să terminăm de învăţat liturghia, iar fetele au aflat că în vechea tabără era discotecă şi s-au dus la dans până la ora zece seara, iar după ce s-au întors am repetat liturghia până la ora trei dimineaţa. În duminica aceea s-a născut, de fapt, corul „Adagio”, pentru că la sfârşitul slujbei, oamenii au fost aşa de drăguţi şi de primitori încât fetele au fost foarte impresionate. Cântatul în mănăstiri a fost o revelaţie, prin ecoul din biserică şi din sufletele fetelor, cântatul în biserică fiind mereu o rugăciune. Am păstrat liturghia în programul corului şi am cântat-o în multe mănăstiri din ţară: în Biserica Sfântul Gheorghe „Mirăuţ” din Suceava, în Mănăstirea „Putna”, în Mănăstirea „Curtea de Argeş”, în Biserica lui Neagoe Basarab etc.”