Slavici - clasicul moralist

Dragi CeNe – işti,


Un nou concurs îşi deschide aripile pentru voi în acest an şcolar! Nu, nu e o competiţie precum acelea în care constataţi că, în urma efortului depus şi a strădaniei voastre, nu aţi rămas cu idei de substanţă, care să vă împlinească sau să vă ofere o recompensă, fie ea și sufletească:). E, mai degrabă, o activitate de destindere şi socializare, ce ne îndeamnă la lectură şi creaţie literară.


A, creatori suntem toţi, veţi spune! „Românul e născut poet!” – ca să folosim un vechi clișeu… Dar noi vrem să vorbim despre altceva.
Vrem să vă vorbim despre orele, clipele, în care aţi meditat şi aţi simţit nevoia să aşterneţi gândul bun pe foaie. „Literatură de sertar”, veţi spune… Da, adevărat, dar jurnalele, scrisorile, bileţelele voastre de „bună dimineaţa!,” sau de ”te aștept cu ghimpi în inimă”…pot deveni acum lucrare destinată evaluării într-un concurs, dacă sunt dezvoltate, așternute pe foi.


Vrem să vă vorbim despre acele momente de nerăscumpărat, în care aţi împărtăşit celui mai bun prieten impresii despre cea mai recentă carte citită, ca și cum ați povesti despre o întâlnire surprinzătoare sau despre un sentiment bizar. Vrem să vă amintim că doar lectura ne îmbogăţeşte fiinţa şi, odată cu ea, deschide orizontul nostru de cunoaştere, ca oameni demni, educaţi, firi reflexive care petrec o parte a timpului lor, căutând adevăruri.
Vrem să vă mărturisim că şi pentru noi, deopotrivă, cartea, scrisul, pot reprezenta o terapie. Pot face minuni. Și nu cer răsplată. Dar nu se supără dacă primesc o diplomă sau, și mai bine, un premiu (constând, ce-i drept, în alte cărți).


Şi astfel am înţeles şi noi sensul acestui concurs: „de lectură şi interpretare…” E un loc al întâlnirii între oameni cu aripi nevăzute: cititori sau scriitori deopotrivă.

p001

 

Concursul Interjudeţean „Ioan Slavici – clasicul moralist” contribuie, credem noi, la dezvoltarea identităţii şcolii noastre, instituţie ce contribuie la formarea voastră ca oameni şi căreia, vrem să îi aducem, şi prin această manifestare, un omagiu. Concursul cuprinde două secţiuni:

Secţiunea I: Aptitudini de lectură (identificarea răspunsului corect cu privire la întrebări din opera lui Ioan Slavici)- participare în grup a unui echipaj reprezentativ al școlii;
Secţiunea II: Eseu sau creaţie literară (eseu critic original sau creaţii originale în proză)-participare individuală;
Ne bucură deja înscrierea în concurs a elevilor din judeţele Arad - Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” - şi Maramureş – Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” - (aceştia din urmă participând chiar cu un echipaj la secţiunea I), dar şi participarea elevilor de la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”, Liceul Teologic Reformat, Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc”, Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu”, Colegiul Economic „Gheorghe Dragoş”.

Echipajul nostru va fi reprezentat la secţiunea I, interactivă, de către elevii: Raluca Şipoş, Alexandra Florescu (ambele din clasa a X-a D), Florea Ronaldo (clasa a X-a D) şi Hura Abel (clasa a X-a C). Ei au considerat că lectura este…. precum îngheţata: pe măsură ce o guşti, te prinde tot mai mult în mreje… Alături de ei sunt tineri numeroși, chiar din rândurile voastre, care s-au înscris în concurs cu lucrări originale, ce se doresc a fi des-cifrate…
Vă invităm să îi susţineţi cu drag şi să le fiţi alături, căci „răsfățul ” lor în acumularea și expunerea de cunoștințe în concurs ne poate aduce Trofeul la această primă ediție! Și, cine știe, ar putea fi molipsitor pentru voi, căci anul viitor avem nevoie de un nou echipaj!

Prof. dr. Alina Dragoș
Coordonator al Concursului Interjudețean de lectură și interpretare
”Ioan Slavici – clasicul moralist”

Slavici - clasicul moralist (publicații)