Ca în fiecare an, în data de 4 octombrie, la Colegiul Național „Ioan Slavici” s-a marcat „Ziua Mondială a Animalelor”. În anul acesta, elevii din clasa a VI-a, coordonați de d-na prof. Csilla Pauliuc, și-au prezentat animalele de companie, printr-o fotografie a acestora, însoțită de o întâmplare hazlie, lucrări expuse în holul clădirii A, iar elevii din clasa a V-a, îndrumați de d-na prof. Monica Pădureanu, au ales să realizeze o prezentare a unei fascinante insecte, albina, și a principalului produs pe care omul îl consumă de la acestea: mierea.
Știați că există o sumedenie de tipuri de miere? Pe lângă celebrele: miere de salcâm, polifloră sau de tei, există și miere de castan, de cimbrișor, de mac, de mentă, de floarea soarelui, de mană (de pădure), de zmeură, de trifoi, de rapiță, de flori de cireș sau chiar și miere de coriandru, fiecare dintre acestea având proprietăți și efecte terapeutice specifice. De exemplu, mierea de floarea soarelui este unică, deoarece conține lecitină sub formă pură (vă folosește vouă, școlarilor).
Mierea este produsul obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine și enzime.
Puţine persoane sunt conştiente de importanţa albinelor pentru întregul ecosistem, prin activitatea lor de polenizare a plantelor. Uneori ne deranjează când bâzâie pe lângă noi în parc sau la picnic, alteori ne bucurăm că există, pentru că datorită lor putem savura delicioasa şi hrănitoarea miere.
Iată câteva curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi cu adevărat speciale:
- Există 16.000 de specii de albine, iar dintre acestea numai 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere. Practic, cele mai multe specii de albine sunt insecte solitare.
- Trântorii, masculii albinelor de miere, trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina stupului. Dacă hrana din stup se împuţinează, albinele lucrătoare îi vor da imediat afară pe trântori.
- Trântorii mor la scurt timp după împerecherea cu regina.
- Albinele de miere pot recunoaşte chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetătorii australieni, albinele au putut distinge între anumite fotografii alb-negru cu feţe umane.
- Expresia „lună de miere” provine dintr-o tradiţie nordică, potrivit căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de miere, băutură fermentată îndulcită cu miere.
- Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zahariseşte după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci.
- Mierea a fost folosită foarte mult timp ca tratament pentru rănile de război. Mierea ajută la vindecare, pentru că absoarbe umezeala şi are proprietăţi antibacteriene.
- Cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetători are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucată de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar.
- Bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut.
Sperăm că v-am stârnit curiozitatea, și vă îndemnăm să consumați miere, pentru a avea energie, în locul altor dulciuri pline de coloranți și aromatizanți artificiali.