Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Oferta educațională

Tradiție, prestigiu, profesionalism – acestea sunt principalele atuuri ale colegiului nostru. Oricine îi calcă pragul este impresionat de relația dintre cadrele didactice și elevi, de stilul democratic în care se derulează procesul instructiv-educativ. Și atmosfera din școală, cea extra-curriculară, este demnă de invidiat. Întregul profil educațional al Colegiului Național „Ioan Slavici” oferă garanția reușitei prin dăruirea cadrelor didactice, creativitate și adaptare la cerințele pieței muncii. Vizitați-ne și vă veți convinge! (Poza abee5)

Ziua mondială a animalelor

 

Ca în fiecare an, în data de 4 octombrie, la Colegiul Național „Ioan Slavici” s-a marcat „Ziua Mondială a Animalelor”. În anul acesta, elevii din clasa a VI-a, coordonați de d-na prof. Csilla Pauliuc, și-au prezentat animalele de companie, printr-o fotografie a acestora, însoțită de o întâmplare hazlie, lucrări expuse în holul clădirii A, iar elevii din clasa a V-a, îndrumați de d-na prof. Monica Pădureanu, au ales să realizeze o prezentare a unei fascinante insecte, albina, și a principalului produs pe care omul îl consumă de la acestea: mierea.

Știați că există o sumedenie de tipuri de miere? Pe lângă celebrele: miere de salcâm, polifloră sau de tei, există și miere de castan, de cimbrișor, de mac, de mentă, de floarea soarelui, de mană (de pădure), de zmeură, de trifoi, de rapiță, de flori de cireș sau chiar și miere de coriandru, fiecare dintre acestea având proprietăți și efecte terapeutice specifice. De exemplu, mierea de floarea soarelui este unică, deoarece conține lecitină sub formă pură (vă folosește vouă, școlarilor).

Mierea este produsul obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup. Este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine și enzime.

Puţine persoane sunt conştiente de importanţa albinelor pentru întregul ecosistem, prin activitatea lor de polenizare a plantelor. Uneori ne deranjează când bâzâie pe lângă noi în parc sau la picnic, alteori ne bucurăm că există, pentru că datorită lor putem savura delicioasa şi hrănitoarea miere.

Iată câteva curiozităţi despre albine care fac din aceste insecte creaturi cu adevărat speciale:

  • Există 16.000 de specii de albine, iar dintre acestea numai 5% sunt specii sociale, care trăiesc în roiuri. Cea mai cunoscută specie este albina de miere. Practic, cele mai multe specii de albine sunt insecte solitare.
  • Trântorii, masculii albinelor de miere, trăiesc doar pentru a se împerechea cu regina stupului. Dacă hrana din stup se împuţinează, albinele lucrătoare îi vor da imediat afară pe trântori.
  • Trântorii mor la scurt timp după împerecherea cu regina.
  • Albinele de miere pot recunoaşte chipurile oamenilor. În urma unor teste făcute de cercetătorii australieni, albinele au putut distinge între anumite fotografii alb-negru cu feţe umane.
  • Expresia „lună de miere” provine dintr-o tradiţie nordică, potrivit căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de miere, băutură fermentată îndulcită cu miere.
  • Mierea nu expiră, nu se strică, doar se zahariseşte după un timp, putând fi consumată în siguranţă chiar şi atunci.
  • Mierea a fost folosită foarte mult timp ca tratament pentru rănile de război. Mierea ajută la vindecare, pentru că absoarbe umezeala şi are proprietăţi antibacteriene.
  • Cea mai „bătrână” albină cunoscută de cercetători are 100 de milioane de ani. Este conservată într-o bucată de chihlimbar şi a fost descoperită în Myanmar.
  • Bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut.

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea, și vă îndemnăm să consumați miere, pentru a avea energie, în locul altor dulciuri pline de coloranți și aromatizanți artificiali.

 

Trecut, prezent și viitor

Amplasată într-o zonă centrală, nu departe de centrul vechi al municipiului Satu Mare, pe strada Ioan Slavici nr. 4, ne întâmpină clădirea Colegiului Național „Ioan Slavici”. Școala își are originile la începuturile secolului al XIX-lea, continuă tradiția înaintașilor, păstrându-și identitatea și dezvoltând o cultură organizațională adaptată noutății și inovației. Prestigiul acestui colegiu se datorează profesionalismului și implicării cadrelor didactice, dotărilor moderne și, mai ales, numărului mare de absolvenți care, urmând studiile universitare, devin personalități ale vieții științifice și culturale românești sau distinși reprezentanți ai românismului în străinătate. O amprentă unică în comunitatea sătmăreană ne oferă elevii profilului pedagogic, specializarea învățători-educatoare care, în urma absolvirii, devin la rândul lor dascăli ce modelează cu pricepere și dăruire zeci de generații.

Vă așteptăm cu porțile și inimile deschise la Colegiul Național „Ioan Slavici” ca să deveniți buni profesioniști, oameni de calitate, deoarece, așa cum spunea Ioan Slavici, patronul spiritual al colegiului nostru:

 

Una din marile mulțumiri ale vieții e să te știi om bun.
Ioan SLAVICI
Ioan SLAVICI
1848 - 1925

 
Dir. prof. dr.  Alina Dragoș
Dir. adj. prof. Ionela Manda