Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Oferta educațională

Tradiție, prestigiu, profesionalism – acestea sunt principalele atuuri ale colegiului nostru. Oricine îi calcă pragul este impresionat de relația dintre cadrele didactice și elevi, de stilul democratic în care se derulează procesul instructiv-educativ. Și atmosfera din școală, cea extra-curriculară, este demnă de invidiat. Întregul profil educațional al Colegiului Național „Ioan Slavici” oferă garanția reușitei prin dăruirea cadrelor didactice, creativitate și adaptare la cerințele pieței muncii. Vizitați-ne și vă veți convinge! (Poza abee5)

Ziua Internaţională a Păcii

Ziua Internaţională a Păcii, sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie, a fost marcată la Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare printr-o acţiune de plantare de copaci, devenită deja o tradiție.

 

 

La ora 12, la semnalul clopoțelului, 58 de elevi din clasele a IX-a A şi a X-a A au răspuns „prezent” la activitatea de plantare, care a avut loc în curtea școlii. Ei au plantat 10 puieți de brad argintiu, un stejar pe care l-au denumit ”Arborele Păcii”, 2 puieți de tei, botezați „Arborele Sănătății” și „Arborele Armoniei”. Au fost susținuți și ajutați de: dir. prof. Simona Păcurar, prof. Monica Pădureanu, prof. Ionela Manda, prof. Nicoleta Bumba, Veronica Pereni și prof. Camelia Rațiu. Succesul acestei acțiuni a avut sprijinul Ocolului Silvic Satu Mare, dar și al unor elevi care au adus materialul săditor.

 

Activitatea desfăşurată face parte din proiectul ENO Tree Planting Day, lansat de reţeaua şcolilor ENO. Environment Online (ENO) este o „şcoală virtuală globală” şi o reţea de dezvoltare durabilă, care propune anual teme de studiu legate de mediu şi campanii pentru protecţia mediului şi pentru pace. Înfiinţată în anul 2000 şi coordonată de ENO Programme Association din oraşul Ioensuu, Finlanda, reţeaua cuprinde la ora actuală o sută de mii de şcoli din 157 de ţări, implicate în proiecte comune, dintre care ”Tree Planting Day” (Ziua plantării copacului) este cea mai cunoscută. De asemenea, cea mai de succes, dacă avem în vedere că şcolile participante la acest proiect au plantat pînă în prezent 18 milioane de copaci, iar targetul prevăzut pînă în 2017 este de 100 de milioane. În 21 septembrie 2015 au participat la această activitate 412 școli din România, cel mai mare număr de școli participante dintr-o țară.

 

În fiecare an, pe 21 septembrie, la ora 12, primii copăcei sunt plantați de către elevii din școlile din Oceania și Australia, apoi pe celelalte continente: Asia, Europa și Africa, iar „lanțul copacilor” ajunge în cele din urmă și în cele două Americi. Iar toate aceste plantări au loc într-o singură zi!

 

Plantarea copacilor este importantă pentru noi toți. Mai întâi, pentru că ne amintește de natură și de importanța protejării ei. În al doilea rând, această zi a Păcii Mondiale este simbolică pentru că marchează pacea și continuitatea vieții. Această activitate de plantare simbolizează cooperarea dintre școlile din întreaga lume în susținerea diversității culturale, a toleranței, eradicarea sărăciei, protejarea planetei și asigurarea prosperității pentru toți, deoarece dezvoltarea și pacea sunt interdependente și se consolidează reciproc.

„Este deja o tradiţie a Colegiului Național „Ioan Slavici” de a participa în proiectul ENO Tree Planting Day, în 21 septembrie, de Ziua Internaţională a Păcii, care are în anul acesta ca temă: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ca părți de construcție în arhitectura globală a păcii (''The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace''), care au fost adoptate în unanimitate de cele 193 de state membre ale ONU în cadrul unui summit istoric al liderilor lumii, care a avut loc la New York în septembrie 2015. Noua Agendă 2030 invită țările să înceapă eforturile pentru atingerea acestor obiective în următorii 15 ani. ” – a precizat, cu acest prilej, prof. Monica Pădureanu.

 

Prof. Camelia Rațiu

Trecut, prezent și viitor

Amplasată într-o zonă centrală, nu departe de centrul vechi al municipiului Satu Mare, pe strada Ioan Slavici nr. 4, ne întâmpină clădirea Colegiului Național „Ioan Slavici”. Școala își are originile la începuturile secolului al XIX-lea, continuă tradiția înaintașilor, păstrându-și identitatea și dezvoltând o cultură organizațională adaptată noutății și inovației. Prestigiul acestui colegiu se datorează profesionalismului și implicării cadrelor didactice, dotărilor moderne și, mai ales, numărului mare de absolvenți care, urmând studiile universitare, devin personalități ale vieții științifice și culturale românești sau distinși reprezentanți ai românismului în străinătate. O amprentă unică în comunitatea sătmăreană ne oferă elevii profilului pedagogic, specializarea învățători-educatoare care, în urma absolvirii, devin la rândul lor dascăli ce modelează cu pricepere și dăruire zeci de generații.

Vă așteptăm cu porțile și inimile deschise la Colegiul Național „Ioan Slavici” ca să deveniți buni profesioniști, oameni de calitate, deoarece, așa cum spunea Ioan Slavici, patronul spiritual al colegiului nostru:

 

Una din marile mulțumiri ale vieții e să te știi om bun.
Ioan SLAVICI
Ioan SLAVICI
1848 - 1925

 
Dir. prof. dr.  Alina Dragoș
Dir. adj. prof. Ionela Manda